Geluk is verlegen

Deze zin las ik weken geleden. Een zin tussen vele zinnen en het blijft in me haken. Is geluk verlegen? Is geluk geduldig? Verstopt ze zich wanneer je er niet klaar voor bent? Laat ze zich verleiden tevoorschijn te komen, wanneer je er moeite voor doet?

Met interesse en plezier snuffel ik aan deze korte zin: ‘Geluk is verlegen’.

Sommige mensen zijn ‘van huis uit’ gewoon gelukkig. Zoals mijn 93 jarige Tante Jannie, die samen met mij lacht omdat het heerlijk is om te lachen. Ze beseft dat ze geluk heeft, ze heeft een optimistische instelling en blik op het leven. Ze betreurt het voor diegene die dit niet zomaar in de schoot geworpen krijgt, maar die er moeite voor moet doen.

Ik denk na over mijn eigen leven. Een leven dat alle elementen in zich had om ongelukkig te worden. Daar nam ik geen genoegen mee. Tijdens mijn reis ‘op zoek naar geluk’, heb ik anderen ongelukkig gemaakt. Ouders die het niet begrepen, broers en zussen die het scenario waarvoor ik koos niet konden volgen. Ik zelf die eigenlijk niet wist waarnaar ik nu wel op zoek was. Eén ding blijkt nu achteraf duidelijk, ik was op zoek naar een vorm van harmonie, iets dat wat mij betreft klopte, iets waar ik oprecht en volmondig over kon zeggen: Ja, dit is wat ik bedoelde.

Uniek, authentiek, noemt mijn Tante Jannie mij. En dat waardeert zij en zij is één van de weinige mensen die ik kende en die zo durft te leven.

Angst, is een woord die nu bij me opkomt. Angst voor het onbekende is een drijfveer die je vast kan houden in je situatie. Ik moet glimlachen, want welke link is er dan naar ‘Geluk is verlegen’.

Is Geluk verlegen ten aanzien van Angst? Ik stel me Geluk even voor als een persoon en zie de persoon zich terugtrekken bij de vaak overdonderende, beknellende lawine van gevoelens waarin Angst je kan vasthouden als in een gevangenis.

Ja, geluk is misschien dan ook geduldig, maar nog meer kun je je voorstellen dat ze zeer verlegen is en zich verstopt voor de uitwerkingen van Angst.

Geluk, dat je niet van huis uit hebt meegekregen, is misschien voor de dapperen, de volhouders. Voor diegenen die er tijd voor nemen om haar te verleiden om in hun leven een ware plek in te mogen nemen.

Ja, voor nu besluit ik dat geluk verlegen is. Dat ze ergens is en dat jij, ik, een ieder die maar wil, haar mag verleiden om dichter en dichter bij je te komen. Tot ze een behaaglijk thuis bij je vindt.

Hoe je haar verleidt, is soms een pijnlijke weg, waarin je offers moet doen. Waarmee je haar verleidt is vaak een wonderlijke prachtige weg, als jij de weg maar ziet.

Geluk is namelijk ook zeer geduldig!

< GA TERUG

Aanmelden nieuwsbrief