Over SoulCollage®

SoulCollage® is een intuïtieve en creatieve manier om zicht te krijgen op zaken die zich in het onbewuste afspelen en de diepe werking van oude patronen zichtbaar te maken, door het maken van collages.

De SoulCollage® methodiek is in de jaren ’80 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Seena B. Frost. Deze in essentie Jungiaanse methode versnelt en verdiept het proces van zelfverwezenlijking en persoonlijke groei.

Zo, dat zijn mooie woorden, die hierboven staan. En nu weet je waarschijnlijk nog niets! Dat klopt, want over een methode spreken die intuïtief-creatief is en op het onbewuste niveau (in en door) werkt … kun je eigenlijk niets anders zeggen dan: Doen en Ervaren, dan weet je wat het is.
Al weken denk ik dus na over hoe ik dit aan jou/jullie kan uitleggen. Ik zal een poging doen.
Wanneer mensen bij mij komen voor een coachweek, start ik altijd met de drie vragen: wat wil je hoofd?; wat wil je hart?; wat wil je ‘ziel’?. Vaak geven deze drie heel verschillende antwoorden, die (hopelijk!) aan het eind van de week niet meer verschillen.
En wanneer je een SoulCollage gaat maken, stuur jij je hoofd, je grootste criticus, heerlijk even de keuken in of laat het een wandeling in het bos maken. Even rust! Niet zo makkelijk denk je? Uiteindelijk toch wel!
Want dan begint het intuïtief uitzoeken van beelden uit allerlei soorten tijdschriften, en voor je het weet gaan je hart en ziel open en vinden je ogen en handen die plaatjes die jou nu, op dit moment raken. Wanneer je een aantal beelden hebt, ga je op een afgemeten kartonnen kaart, jouw collage maken.
Ik heb het nu meerdere keren meegemaakt dat op het moment van zoeken en vinden, op het moment van knippen, scheuren en plakken, een diepe stilte valt. Een intense stilte die niets meer met het hoofd te maken heeft.
Een stilte die meditatief is, zoals het knippen en plakken meditatief is. Ook ik was verrast bij het gaan maken van de collages … Ik ben meer ‘het scheur en doe maar gewoon’ type en nu zat ik opeens stil met het kleinste schaartje dat je kunt kopen, afbeeldingen zeer precies uit te knippen. En ik vond het heel normaal.
Na het maken van de kaarten komt ‘het echte werk’ zoals ze dat zeggen. Dan ga je de kaarten ‘lezen’ volgens bepaalde vragen. Je kruipt in de kaart en je beantwoort de vragen vanuit de kaart.
En ook dat moet je weer zelf meemaken om te ervaren hoe bijzonder dat is.
Zo ‘las’ ik laatst samen met een vriendin, die tegen een burn-out zit, een kaart van haar. Tijdens het antwoorden vanuit de kaart, kwam er eerst een giechel diep vanbinnen bij haar omhoog. Ze ging stralen. Ze had haar antwoorden in zichzelf gevonden, op ‘een paar menselijke demonen’ die haar in haar greep leken te hebben. Met haar kaart en haar lezing zag ze een andere weg die ze in kon slaan.
Moet je een probleem hebben om kaarten te maken? Nee, absoluut niet. Wat je maakt aan kaarten zijn die delen in jezelf die zichtbaar willen zijn en zichtbaar willen worden en blijven.
Je kunt zoveel kaarten maken als je wilt … en elke keer tonen ze een aspect van jou.

< GA TERUG

Aanmelden nieuwsbrief