Het Happiness Project

Een vrouw die geslaagd is in alles wat je maar kunt bedenken, ziet hoe ze ontevreden haar dagen beleeft, ook en juist op al de gebieden waarin ze geslaagd is in haar leven. Gretchen Rubin gaat voor een jaar, ja dus, 365 dagen, een project met zichzelf aan

Genadeloos bekijkt ze zichzelf, haar gedrag, haar patronen en haar aannames. Elke keer komt ze tot een heldere, korte en bondige vraag: Wat is het probleem en wat ga JIJ eraan doen.
Tijdens het lezen van dit boek, genoot ik van elke regel. Genoot ik ook van haar kennis en wetenschappelijke geest. Ze vult haar eigen ervaringen aan met citaten uit onderzoeken en gelezen boeken. Ik genoot ik van haar 'oplossingen'. Ongemerkt merkte ik dat het lezen van dit boek, alleen het lezen al! mij beïnvloedde: wat is het probleem en wat ga ik eraan doen.
Ik heb het boek aan verschillende klanten aangeraden. Een boek dat niet achter elkaar uitgelezen hoeft te worden, een boek voor op het nachtkastje, tijdens reizen, tijdens een verhuizing. Het deed ook mijn klanten iets: volgens mij nam ik het besluit die studie te gaan volgen …. Tijdens het lezen van dit boek.

Driehonderdenvijfenzestig dagen … de tijd nemen om veranderingen aan te gaan, zo logisch als wat, want wat je in jaren jezelf aangeleerd hebt, kun je niet in een dag veranderen. Logisch dat je iets wilt veranderen, want wat je jezelf op je 18de, of 25ste of … aangeleerd hebt, heb je wanneer je 35 of 40 of 50 of … niet meer nodig. Het past niet meer bij wie je NU bent. Wat past dan wel? Hoe wil je het dan wel?
De meeste klanten die bij mij een weektraject volgden op La Palma kozen ieder een eigen vorm om nog met mij in contact te blijven, om zichzelf op scherp te houden, om zichzelf de tijd te gunnen, om echt iets te veranderen!!

Driehonderdenvijfenzestig dagen …. Ik zie al jaren het aanbod van David de Kock en Arjan Vergeer voorbijkomen. Het deed me heel populistisch aan en dat stootte me af.
Na jaren zie ik nu mensen een aanbod hebben waarvan ik denk: Aai, die hebben ook een jaar lang hun programma gevolgd. Het lijkt namelijk op hetzelfde concept!
Daardoor ben ik wat gaan rondvragen, en ja, het is inderdaad een succesverhaal (Hun aanbod heet ‘365 dagen succesvol’) Juist omdat het zo toegankelijk is, bereiken zij een groep mensen, die anders nooit het pad van (onder andere) reflecteren, onderzoeken, samenspreken, zelf je verantwoordelijkheid nemen, enz. Zouden zijn gaan bewandelen.
Jammer dat ik me er toen niet even in verdiept heb. Ik heb nu filmpjes van ze gezien en heb respect voor hun boodschap en hoe ze deze brengen. Ik heb nu ook hun boeken op mijn e-reader staan en ga ze doorbladeren, wie weet zelfs echt lezen.
Want jezelf de tijd gunnen om echt in de spiegel te kijken en echt dat te gaan doen en te voelen wat nu bij je past, is het grootste goed dat een mens zichzelf kan geven.
Dus juich alles toe, vanaf nu, dat 365 dagen je de tijd geeft om, wat dan ook te veranderen!

< GA TERUG

Aanmelden nieuwsbrief