Help .... Vakantie!!!!

Hoe voorbereid gaan we op vakantie? En wat is dat eigenlijk, vakantie?
Op internet is de doorsnee definitie van vakantie: Vakantie is afgeleid van vacatio, het Latijns werkwoord vacare, dat staat voor ‘vrij zijn van verplichtingen’. Het is een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan. Het is de vrije tijd die je baas je geeft, met behoud van loon. Een cynische definitie is: Tijd waarin je je vrij moet voelen en op vakantie moet gaan. Je moet wel een kleurtje opdoen, anders ben je niet goed uitgerust volgens je collega’s als je terugkomt.

Of een heel praktische: Minstens 4 nachten niet in je eigen bed slapen, maar ergens anders op een waterbed (boot) of in een x-aantal sterrenhotel (in de woestijn onder de blote hemel), in een tent of…)
En wanneer je Wikipedia erop naleest, lijken de voordelen van op vakantie gaan niet op te wegen tegen ….. de nadelen!!!! Ik ga deze informatie hier niet herhalen, hoewel zeer interessant en mijn eigen statement veelal bevestigend, ga ik mijn eigen gedachten over vakantie hier met jullie delen.
Mijn vakanties werden leuker en bevredigender toen ik ‘opeens’ begon met ze anders in te vullen dan men een standaard vakantie invult. Het startte met de vakantie waarin ik mezelf de eerste dagen de gelegenheid gaf om enkele vraagstukken rond mijn werk die mij puzzelden onder de loep te nemen. Het bleek dat tijdens de rust van een wandeling in de natuur, ik vrijer ‘het probleem’ kon benaderen en soms binnen een kwartier dé oplossing vond! Binnen een paar dagen was ik echt leeg wat betreft mijn werk en wist ik wat ik kon gaan doen na de vakantie. Ik kon echt ‘vakantie’ gaan houden.
Al meer dan 25 jaar kies ik elke vakantie een boek. Niet een boek om te ontspannen, maar tot grote verbazing van mijn lief, een boek waar ik me voor wil inspannen! Eerder een werk- en studieboek. Zo ontdekte ik in 1997 Stephen Covey, ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, dat ik verslond en nog steeds bepalend kan zijn voor mij als coach-supervisor. Ik weet nog precies waar ik het las, hoe de zon op mij brandde, hoe ik de schaduw zocht, hoe ik de bladzijden omsloeg. Elke vakantie koos ik ‘zo’n’ boek, in de hoop dat het me net zoveel zou gaan geven als ….
En dat veranderde ik niet alleen aan mijn manier van vakantie houden. Ik merkte dat ik minimaal 4 dagen op een plek moet zijn, voor ik verder kan reizen. Ik ontdekte dat ik een bepaalde structuur nodig heb, om echt tot rust te komen. Ik heb het ook nodig om die dingen te doen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Tijd en ruimte die je minder hebt wanneer je in de dagelijkse hectiek van werk-leven zit. Zo heb ik tijdens de vakantie steevast mijn camera bij me! En last but not least, ik plande na mijn vakantie iets waar ik naar uit kan kijken, waardoor ik zin heb om weer naar huis te gaan.
Wat heb je nu aan mijn verhaal, denk je misschien? Misschien heb je mijn tips helemaal niet nodig? Voor degene die het kan gebruiken, hier zijn een paar tips op een rij:
o Kijk eens welk boek er al een tijd ligt … en neem dat nu mee!
o Welke vragen puzzelen je en kijk of je daar de eerste dagen antwoorden op kunt vinden, zodat je ze los kunt laten. (En gelijk er iets mee kunt na je vakantie!)
o Wanneer je met meerdere mensen op vakantie gaat, is het fijn te weten wat iedereen de eerste dagen nodig heeft, om te landen in ‘vrij zijn’.
o Welke structuur van een week- of dagindeling past het beste bij jou, en houdt deze vast ook tijdens je vakantie.
o Zorg dat je die dingen bij je hebt om jouw hart sneller te laten kloppen.
o Besteedt extra aandacht aan die dingen waar jij normalerwijze blij van wordt. Bij mij is dat fotograferen, echte Jikke Foto’s heten mijn foto’s …
o Plan iets na je vakantie, het liefst binnen 4 weken, waar je naar uit kunt kijken wanneer de vakantie voorbij is en het werk je zogenaamd weer overneemt.

< GA TERUG

Aanmelden nieuwsbrief