Van Valkuil naar Uitdaging

Er zijn zo vele nieuwe bewegingen in coach- en in persoonlijke ontwikkelingsland, dat men oudere zeer beproefde methodes makkelijk kan vergeten.
Een van deze methodes is die van het Kernkwadrant, ontwikkeld en geïntroduceerd in 1992 door Daniel Ofman.

Wat is er nu nog steeds zo handig aan het gaan invullen van een kernkwadrant?
Zelf werk ik er nog regelmatig mee, wanneer ik merk dat ik in oude patronen, of wel een valkuil, verval. Ik vul mijn patroon in het model op de plek voor de valkuil en ga als eerste opzoek naar de uitdaging die daar voor mij ligt.
Of, wanneer iemand of iets mij triggert en ik in mijn allergie ga zitten, dan start ik met het invullen van mijn allergie. Wat triggert mij? Waarom raak ik zo geïrriteerd? En vandaaruit vul ik het model verder in.
Het lastige aan het kernkwadrant invullen is, dat je echt het juiste kernwoord moet vinden die hoort bij de kwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. Niet het juiste woord? Niet de vinger op de zere plek? Dan werkt het niet zo krachtig zoals jij het zou willen.
Het vraagt van je, naast eerlijk kijken naar jezelf, ook de kwaliteit om die kernwoorden te vinden die precies in de roos schieten. Dan werkt het!
Wanneer ik binnen een coachtraject of supervisie met het kernkwadrant werk, dan merk ik hoe moeilijk het is voor de coachee om die woorden te vinden die ‘in de roos’ zijn. Naar je hart luisteren, een Sprint schrijven, een SoulCollage maken, zijn middelen om je te helpen HET woord te vinden dat precies de lading dekt. En je weet gelijk wanneer dat zo is, je weet gelijk dat dit raak is. Ik heb het meerdere malen mee gemaakt. Het geeft kippenvel, het geeft soms een traan, het geeft wanneer je je uitdaging vindt een lach. Een bevrijdende lach, een lach met een ‘pfff, dit is eng’, het geeft je een antwoord op de vraag: hoe nu verder? Met deze uitdaging kun je verder!

 

De kernkwadrant die je hier ingevuld ziet, is door mij ingevuld. Als ondernemer, kleine zelfstandige, als coach, merk ik dat ik een grote weerstand heb tegen het uitvoeren van PR. Een valkuil van mij die de afgelopen maanden getriggerd werd door mensen die mij veelvuldig, lees agressief, benaderden. Mijn 'natuurlijke' Valkuil werd mijn 'Allergie', en toen kwam ik in actie. Door het invullen van het kernkwadrant zag ik helder mijn Kwaliteit en mijn Uitdaging. Meer en meer vind ik, hoe ik naar buiten wil treden, binnen de mogelijkheden aan PR die er zijn.

< GA TERUG

Aanmelden nieuwsbrief